Afvalcoach(-es) ?!

Afvalcoach(-es) ?!

Ineens vielen ze mij op. Mensen met mooie geel gekleurde hesjes die in de wijk liepen en fietsten. Op hun jack stond achterop de naam afvalcoach. En ik vroeg mij dus al snel af wat de taken van deze mensen zouden zijn? In Nederland, dus ook Arnhem, komt overgewicht veel voor en zou er opeens gekozen worden voor een nieuwe wijkgerichte aanpak? Je weet het maar nooit. Al zo’n 15 jaar profileer ik mij als diëtist en voeding- en beweegcoach en denken de meeste mensen dat ik mij vooral bezig houd met mensen te begeleiden bij het afvallen! Het leek mij handig om op de site van de gemeente te kijken en al snel vond ik de volgende beschrijving:

Afvalcoaches als begeleiders

Afvalcoaches worden aangesteld om u te helpen met de nieuwe afvalregels en afvalinzameling. U kunt ze aanspreken met uw vragen en opmerkingen. Andersom kunnen zij u ook aanspreken over de manier waarop u uw afval aanbiedt.De afvalcoaches houden knelpunten in de buurt in de gaten, controleren afvalcontainers en constateren misstanden. Zij weten waar de grootste problemen in de buurt zijn en zullen daar extra aanwezig zijn.

Het fenomeen afvalcoach is uniek in Nederland. Er bestaat dan ook veel belangstelling voor de Arnhemse aanpak met behulp van afvalcoaches. De afvalcoaches organiseren ook opruimacties en kunnen een bijdrage leveren aan het toenemend aantal initiatieven vanuit de wijken. De afvalcoaches zijn duidelijk herkenbaar aan hun kleding, werken in koppels en werken regelmatig in de avonduren en tijdens weekenden.

Ik hou wel van een beetje humor en toen ik recent op mijn nieuwe werkplek in het gezondheidscentrum op het Cabaret even naar buiten liep trof ik op het Toneel een hele groep afvalcoaches. Ik liep naar ze toen en we maakten kennis met elkaar. We waren het snel eens over het afval en afvallen. Het heeft alles met ons gedrag te maken, je moet het verstandig aanpakken om duurzaam resultaat te kunnen bereiken. We werken op een bepaalde manier samen aan gezondheid en een gezonde leefomgeving. En sommigen zeiden dat door het werk dat ze nu deden ze zelf door het vele en meer bewegen ook waren afgevallen. Super leuk toch!

Afval(len): laten we er samen werk van maken!