Coeliakie:

Als er één ziekte is waarbij voeding zeker de behandelpijler bij uitstek is, dan is het Coeliakie.

Ruim vijf jaar geleden heb ik de specialisatie Coeliakie van een collega die met pensioen ging mogen overnemen.  Sindsdien is er een goede samenwerking met gespecialiseerde MDL-artsen en kinderartsen van het Rijnstate ziekenhuis. Ik ben lid van de patiëntenvereniging: de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) en aangesloten bij hun netwerk gespecialiseerde diëtisten.

Als er één ziekte is waarbij voeding zeker de behandelpijler bij uitstek is, dan is het Coeliakie. Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Uit onderzoeken blijkt dat het voorkomt bij 1 op de 100-150 mensen; vaker bij vrouwen dan bij mannen. Bij mensen met Coeliakie veroorzaakt voedsel met gluten een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Er is sprake van een verstoorde reactie van het afweersysteem en daarbij raakt het darmslijmvlies beschadigd.  De darm kan daardoor zijn werk niet meer goed doen. Er ontstaan vroeg of laat vaak meerdere klachten zoals buikpijn, afwijkend ontlastingspatroon, weinig eetlust, misselijkheid, groeistoornissen bij jonge kinderen, stemmingswisselingen etc.

Met een glutenvrijdieet zijn klachten goed onder controle te krijgen. Dit dieet moet dan wel levenslang gevolgd worden. Denk je eens in nooit meer gewoon brood, een koekje of taart. En toch worden veel kinderen en volwassenen blij van een goede diagnose en hun glutenvrije dieet. Hun wereld verandert in vele opzichten. Het is bijzonder om als diëtist het veranderproces te begeleiden en te zien dat klachten verminderen en verdwijnen, groeiachterstand een inhaalslag maakt en mensen blijer, creatiever en assertiever worden.

Na de diagnose zien we elkaar het eerste jaar meerdere keren daarna zovaak als nodig of wenselijk. Uw verwijzer wordt altijd geïnformeerd over de voortgang van de dieetbehandeling.

 

Agenda:

zaterdag 13 mei van 12.00- 14.00 uur: Voorlichting glutenvrije producten bij AH-XL Kronenburg.