Kerstbrief 2018

Kerstbrief 2018

Inhoud

 • Ster en sterren
 • Sterren in mijn praktijk
 • Romanesco
 • Evaluatie 2018
 • Vooruitzicht 2019

Ster en de sterren

Ster een woord met meerdere betekenissen. Waar denk jij nu aan en hoe zou je een ster tekenen? Een bijzondere ster is het pentagram; een vijfpuntige ster en één van de oudste symbolen van de wereld. Door de oneindige herhaling van de figuur in zichzelf is het bij uitstek het symbool van de mens, die zich in de juiste verhouding tot het oneindige weet te plaatsen met de beide benen op de grond.

Het is symbool van volmaaktheid en vrouwelijkheid, evenwicht van de vijf elementen (aarde, water, vuur, metaal en hout) en het staat ook voor de vijf zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken en proeven)

Voeding is een basiselement voor de vorming van de mens. Door het kiezen en genieten van de juiste voeding kunnen we zelf bijdragen aan een stralende gezondheid. Laten we met z’n allen de wereld duurzaam een stukje lichter maken!

Sterren in mijn praktijk

Ik had het mij niet voorgesteld toen ik in 1980 mijn diploma voor de opleiding Diëtetiek in ontvangst nam dat ik mogelijk mijn beroep 40 jaar zou gaan uitoefenen. En dat ik ongeveer een kwart van mijn leven eigenaresse zou zijn van mijn diëtistenpraktijk. Mijn werk is bijzonder boeiend. Voeding kan het verschil maken tussen ziekte en gezondheid. Ik sta holistisch in mijn beroep en geniet keer op keer van kleine en grotere successen.  Een compilatie uit de vele voorbeelden:

Ster 1: Diabetes Mellitus

vrouw 59 jr. bezocht in 2017 collega in de tweede lijn maar was hierover teleurgesteld. Met motivatie van POHDM komt mw. medio april bij mij in de praktijk. Vandaag zag ik haar toevallig weer en maakten we de balans op van de effecten van de dieetbehandeling; zonder cholesterolverlagende medicatie.

Naam Maart 2018 waarde December 2018 waarde Normaal NHS
Cholesterol T 7,2 5 <5
Chol ratio 7,7 5,1 <5
HDL-chol 0,93 0,98 >1,2
LDL-chol 4 3,6 <2,5
Triglyceriden 5,7 1,8 <1,7

Genezen door de kracht van voeding(-skeuzes)!

En de bijwerking(en) hiervan? Gezondheidswinst voor individu en maatschappij, trots, blijdschap, voldoening! 😊

Ster 2 Coeliakie

Dieetbehandeling met een glutenvrij dieet is dé weg die klachten te doen doet verdwijnen, herstel van de darmen en het lichaam en (inhaal-) groei mogelijk maakt. Het is echt prachtig om kinderen en hun ouders of volwassenen te begeleiden bij de start en follow-up van het glutenvrije dieet. Ik ben blij met de goede samenwerking met de gespecialiseerde MDL (kinder-)artsen van Ziekenhuis Rijnstate en de Gelderse Vallei.

Ster 3 chronisch zieken, ouderen, ondergewicht en voedingsadvisering in pre en terminale stadium.

Vrouw van 82 jaar en 1.62 cm wordt in september naar mij verwezen. Diagnose: ongewenst gewichtsverlies bij gebrek aan eetlust en mogelijk lactose intolerantie.

Gewicht 37,5 kg en BMI 14,3. De hulpvraag: ”Hoe kom IK aan?” Ik ben 7 mnds kindje en de hele familie is dun! De voedingsanamnese was energetisch te laag en toonde meerdere tekorten. We kozen voor een lactose beperkte drinkvoeding, variatie in de voeding en een goede verdeling over de dag met extra suppletie van 20 ug vitamine D.

En het wonder geschiedde dat mevrouw van 19 september tot 19 december 3 kilo in gewicht is toegenomen. BMI is nu 15,4. We gaan nog even door in 2019 want de aanhouder scoort in gewicht en boekt winst op kwaliteit van leven.

“De beste zorg is een gezond recept”

Romanesco; “Sterrenkool”; groente voor knappe koppen.

Om te zien is het een prachtig mooie decoratieve groente. Geelgroen van kleur en de structuur bestaat uit fractalen, een heel symmetrische groeivorm. Wiskundigen hebben ontdekt dat de groei en de vorm van de kool volgens wiskundige formules verloopt.

Het is een groente uit de Brassica familie; zoals ook bloemkool, broccoli en spruitjes. Andere namen: torentjesbloemkool en knoopjesbloemkool (zoals Zeeuwse Knoopjes) en voor nu noem ik het “Sterrenkool”

Zie recepten o.a. www.groentegroente.nl

Evaluatie 2018

 • Er werden ruim 175 nieuwe aanmeldingen behandeld
 • Intensiveerde de samenwerking met MDL artsen en MDLkinderartsen van het Rijnstate op het gebied van coeliakie.
 • Ik volgde een scholing bij psydi over positieve psychologie bij dieetbehandeling
 • Scholing van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en bezocht hun jaarvergadering
 • Scholing Fodmap dieet
 • Bezocht en nam deel namens de beroepsvereniging NVD aan een brainstorm bijeenkomst inzake de opzet van de GLI
 • Op uitnodiging van een huisartsenpraktijk verzorgde ik een programmadeel van hun beweegweek en volgde ik daar ook een nascholing reanimatie
 • Was ik actief betrokken bij de actie: ”Red de diëtist”
 • Privé mochten we recent in “the circe of life” beleven dat we opa en oma zijn geworden van onze kleindochter

Vooruitzichten 2019

 • Voortzetting van onze samenwerking
 • Ga ik hopelijk een collega vinden om samen binnen ALMADiS de dieetbehandeling en taken te verdelen/ over te dragen en geleidelijk ook zelf wat meer vrije tijd te creëren voor ontspanning en sport, mogelijk mantelzorg en vrienden en familie.
Volg ons via facebook: