Kerstbrief 2019

Kerstbrief 2019

Inhoud:

 • Ster en sterren
 • Sterren in mijn praktijk
 • Kruidig
 • Evaluatie 2019
 • Vooruitzichten 2020

Ster en de sterren

Ster een woord met meerdere betekenissen. Waar denk jij nu aan en hoe zou je een ster tekenen? Een bijzondere ster is het pentagram; een vijfpuntige ster en één van de oudste symbolen van de wereld. Door de oneindige herhaling van de figuur in zichzelf is het bij uitstek het symbool van de mens, die zich in de juiste verhouding tot het oneindige weet te plaatsen met de beide benen op de grond. Het is symbool van volmaaktheid en vrouwelijkheid, evenwicht van de vijf elementen (aarde, water, vuur, metaal en hout) en het staat ook voor de vijf zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken en proeven). Voeding is een basiselement voor de vorming van de mens. Door het kiezen en genieten van de juiste voeding kunnen we zelf bijdragen aan een stralende gezondheid. Laten we met z’n allen de wereld duurzaam een stukje lichter maken!

Sterren in mijn praktijk

Ik had het mij niet voorgesteld toen ik in 1980 mijn diploma voor de opleiding Diëtetiek in ontvangst nam dat ik mijn beroep 40 jaar zou gaan uitoefenen. Dat ik ongeveer een kwart van mijn leven eigenaresse zou zijn van mijn diëtistenpraktijk. Mijn werk is bijzonder boeiend. Voeding kan het verschil maken tussen ziekte en gezondheid. Ik sta holistisch in mijn beroep en geniet keer op keer van kleine en grotere successen. Een compilatie uit de vele voorbeelden:

Ster 1: CVRM; man 59 jr.(L:179 cm BMI 27,9)HT, overgewicht, artrose. Met verhoogd N-glucose. Zit veel in de auto, sport niet. Wil m.b.v. diëtist begeleid worden. POH verwijst op verzoek. We vormen een team, hij verandert: volgt dieet van 1800 Kcal, eet bewuster, gaat sporten, geniet meer, en scoort! Op 9 dec jl. evalueerden we de effecten van zijn dieetbehandeling: meer kwaliteit van leven. Ik kan het zelf! Normale bloedglucosewaarden  en in ¾ jaar 15 kilo lichter door het leven.

Ster 2: chronisch zieken,  ouderen,  ondergewicht en voedingsadvisering in pre en terminale stadium. Man van 92 jaar en 1.72. Woont met vrouw in eigen huis. Krijgt een Tia en is daarna slechter ter been, heeft verminderde eetlust. De voedings-anamnese laat te korten zien en gelukkig houdt meneer wel van melk. Hij stemt in met het toevoegen van 1 flesje drinkvoeding aan zijn menu, En daarnaast dagelijks de 20 ug vit D. Helaas maakt hij in juli tijdens een familieweekendje ter gelegenheid van het 65 jarig huwelijk een onfortuinlijke val en breekt hierbij zijn heup! De Orthopeed oordeelt de conditie positief voor een operatie en plaatst een nieuwe heup. De drinkvoeding wordt in het ziekenhuis snel weer opgepakt. En ook tijdens de revalidatie. De patiënt revalideert, mede door eigen grote inzet, goed en komt na zeven weken weer thuis. Conclusie: met je diëtist als casemanager kan  een betere voedingsstatus het verschil maken. 

“De beste zorg is een gezond recept”

Ster 3: Coeliakie Dieetbehandeling met een glutenvrij dieet is dé weg die klachten te doen doet verdwijnen, herstel van de darmen en het lichaam en (inhaal-) groei mogelijk maakt. Het is echt prachtig om kinderen en hun ouders of volwassenen te begeleiden bij de start en follow-up van het glutenvrije dieet. Ik ben blij met de samenwerking met de gespecialiseerde MDL(kinder-)artsen van Ziekenhuis Rijnstate en de Gelderse Vallei.

Ster 4: Eindejaarsklapper! Op de laatste werkdag van 2019 straalde een patiënt vanwege het behalen van haar 25 kg gewichtsreductie.

Genezen door de kracht van voeding(-skeuzes)!

De bijwerking(en): Gezondheidswinst voor individu en maatschappij, blijdschap en voldoening! 😊

Kruidig

In de voedingsland kom je ook leuk nieuws tegen, waard om het door te geven en (uit-) te delen! De kruidengigant EUROMA maakte met de Wereldse Melanges Zijn product van het jaar 2019. 100 % puur, 100 % zoutvrij! En 100 % smaak! En glutenvrij! Zie www.euroma.nl

Ik heb het natuurlijk ook zelf direct uitgetest. Ik heb heel duurzaam gekozen voor:  “Hollandse kruiden : GROENTEN”. Op de website van Euroma staan leuke  recepten maar je kan natuurlijk naar hartenlust ermee variëren. Heerlijk toch! Leuk om kado te doen.

Evaluatie 2019

 • Er werden bijna 175 nieuwe- en heraanmeldingen behandeld
 • Ik heb een collega gevonden: Astrid Stinesen. Zij is een ervaren diëtist die gespecialiseerd is in voeding voor kinderen, bekend is met diëten bij DM, CVRM en COPD. Zij wil heel graag eigen praktijk ontwikkelen. Astrid is mogelijk al deels bij u bekend onder de praktijknaam “ Eetjefit” van waaruit zij eerder op verschillende locaties in Arnhem actief was. Zij is actief in na- en bijscholingen.
 • Door toenemende verwijzingen naar Wilma Intensiveerde de samenwerking met MDL artsen en MDLkinderartsen van het Rijnstate op het gebied van coeliakie. Een mooie specialisatie van het vakgebied waar je met voeding/dieet  bijzonder mooie resultaten scoort.
 • Wilma heeft scholing voor diëtisten van de Nederlandse Coeliakie Vereniging gevolgd en bezocht hun jaarvergadering

 

Vooruitzichten 2020

 • Voortzetting van onze samenwerking maar deels ook loslaten en overdragen aan Astrid.
 • Met Astrid binnen ALMADiS de dieetbehandeling en taken verdelen/ overdragen en geleidelijk zelf meer vrije tijd creëren voor ontspanning en sport, vrienden en familie, maar ook meer tijd vrij te hebben voor noodzakelijk mantelzorg van ouders.