Kerstbrief

Inhoud:

 • Oranje
 • Mandarijnen
 • Receptentips
 • In mijn praktijk
 • Evaluatie 2017
 • Vooruitzichten 2018

 

Oranje

Ik ben zo heel benieuwd wat je nu denkt en welke associaties je hebt bij het lezen van oranje.  In deze kerstperiode is het niet de eerste kleur die je in gedachte hebt. Rood, groen, sneeuwwit, zilver en goud lijken favoriete kerstkleuren. Tik je oranje in op google in en ja je komt als eerste bij …voetbal, sport, het koningshuis. Oranje is onze “nationale sport- en supporterskleur” geworden. In de kleurenleer krijgt oranje de volgende betekenissen mee: creativiteit, dynamiek, energie, enthousiasme, humor, optimisme, kracht en sportiviteit, geeft openheid, bemiddeling en verbinding maken en samenwerken, gezelligheid, vrolijkheid en warmte.

Het woord oranje is afkomstig van het Perzische narang ( het Spaanse naranja) dat sinaasappel betekent.

En hier zit mijn linkje naar kerst. Als kind ging ik naar de zondagschool en met het kerstfeest kregen we een leesboek en een hele grote oranje navelsinaasappel. Wat waren die heerlijk zoet en dus zalig lekker. Zo leerde ik vanzelf fruit eten. Net zoiets als nu met het Nationale Schoolontbijt.

In de natuur kom je ook veel oranje tegen zoals in het prachtige pallet van de opkomende en ondergaande zon, de goudsbloemen en lelies en ook de prachtige herfstbladeren. Deze tijd van het jaar kleurt ook mijn boodschappentas oranje met groenten en fruit. Ik vind ze allemaal heerlijk: pompoenen, boswortelen, oranje paprika en oranje snoeptomaatjes, kakifruit, sinaasappelen en mandarijnen.

Mandarijnen

Bijna iedereen houdt wel van mandarijnen. Het is een van de populairste fruitsoorten van Nederland. De gemiddelde Nederlander( wie dat ook mag zijn, jij en ik?) eet zo’n vier kilo mandarijnen per jaar. Volgens het voedingscentrum weegt een gepelde mandarijn ongeveer 60 gram en levert maar 27 Kcal. Voor een portie fruit mag je er zelfs wel 2 of 3 eten! Dat levert dan ook weer andere nuttige voedingsstoffen zoals voedingsvezel, vitamine A en C voor een gezond en fit lijf.

En zo kwam ik dit jaar uit op het idee u met de kerst te trakteren op en te inspireren met Mandarijnen.

 

Receptentips met mandarijnen

 • Bij het ontbijt: kan je manderijnen partjes toevoegen aan de yoghurt og kwark met ontbijtgranen/muesli . Of verwerk ze in een smoothie.
 • Bij de lunch: neem rucolasla, wortel julienne, en gehalveerde manderijnen partjes; wat pecan noten, een beetje vinaigrette gemaakt van manderijnensap, met olie en mint voor de smaak.
 • Bij het diner: een fruitsalade van halve mandarijnenpartjes en blokjes mango, gehakte rode uit en wat limoensap. Goed te combineren bij gegrilde kip of karbonade. Of verwerk mandarijnen in een dessert.

 

In mijn praktijk

In mijn praktijk merk ik dat de jaren tellen. Zo realiseerde ik mij dat ik alweer een kwart van mijn leven eigenaresse ben van mijn diëtistenpraktijk. Ik beleef daar veel plezier aan, het geeft mij vaak energie en het houdt mij jong.

Natuurlijk wil ik je graag deelgenoot maken van successen in mijn praktijk. Want dat is wat je iedereen zou wensen.

 

 

figuur bij Voorbeeld 1

Voorbeeld 1 Een jongeman van 15 jaar komt via de huisarts bij mij met klachten van hoofdpijn, energiegebrek en een te laag gewicht. Met twee jaar dieetbehandeling weten we veel te bereiken. Zie de uitsnede van de groeicurve. De klachten zijn verdwenen, de voedingsstatus is geoptimaliseerd, en de lengte fors toegenomen. De groei kostte veel energie en nu moeten we nog wat volume aankweken.

 

 

Voorbeeld 2 De groep patiënten met coeliakie die verwezen worden door MDLartsen en kinderarts van het Rijnstate. Dieetbehandeling is de weg de klachten te doen doet verdwijnen, herstel van het lijf en (inhaal-) groei mogelijk te maken. Echt prachtig om deze effecten van dichtbij mee te beleven.

 

Voorbeeld 3 Mensen die erin slagen met een methode die bij hen past om gewicht duurzaam te reduceren. Daarbij te zien dat labwaarden van cholesterol ook zonder medicatie 30 % kunnen dalen en bloedglucose waarden normaliseren.

 

 

 

 

Evaluatie 2017

 • Er waren ruim 155 nieuwe aanmeldingen
 • Op 1 mei hield ik een presentatie binnen de Avondcyclus Jeugdgezondheidszorg “Zorg voor het kind” van PAO Heyendael met als thema “Groeiproblemen en voeding”.
 • 16 mei verzorgde ik met collega Sylvia van Daalen een presentatie over CVRM en dieetbehandeling voor de Huisartsen Zorggroep. Wij ontvingen hiervoor een ruime waardering van een 8
 • Intensiveerde de samenwerking met MDL artsen en MDLkinderartsen van het Rijnstate op het gebied van coeliakie. De oudste nieuwe aanmelding betrof een 81 jarige.
 • Het logo van ALMADiS werd kleurrijk vernieuwd en met veel dank aan onze zoon Joric kreeg ik een compleet vernieuwde en gemoderniseerde website
 • 19 en 20 mei was het feest vanwege de opening van het gezondheidscentrum in Rijkerswoerd op het Cabaret

 

Vooruitzichten 2018

 • Voortzetting van onze samenwerking
 • Ga ik gericht op zoek naar een collega om samen binnen ALMADiS de dieetbehandeling en taken te verdelen
 • Heb ik mij aangemeld voor een psydi-scholing positieve dieetbehandeling.

 

De beste zorg is een gezond recept

 

Gezellige feestdagen

en een kleurrijk 2018

 

Wilma Koghee