Nieuwsbrief september 2020

Nieuwsbrief september 2020

Inhoud:                                 

  • 40 jarig jubileum
  • Kwalificatie
  • Specialisatie Coeliakie
  • Bedankt
  • Voorstellen nieuwe collega

 

Veertig jarig Jubileum

In het algemeen kan worden gesteld dat de periode van 40 (dagen, weken, maanden, jaren) altijd te maken heeft met een periode van eerst een ingrijpende gebeurtenis, vervolgens een tijd van rijping en tenslotte een overgang naar een nieuwe fase en de vreugde die daarbij hoort.

Na vier jaar HBO studie Diëtetiek ontving ik op 22 september 1980 mijn felbegeerde diploma Diëtetiek. (ingrijpende gebeurtenis).Vanaf toen mocht ik de beschermde titel “DIETIST” dragen. Ik heb met vele aspecten van het beroep mogen kennismaken. Ik ben- met veertig jaar brede en verdiepte beroepservaring- een ervaren voedings- en dieetspecialist! (Rijping). Afgelopen tien jaar heb ik mij gespecialiseerd in dieetbehandeling bij coeliakie. Hierbij werk ik op een prettige manier samen met de MDL-/kinderMDL artsen van Rijnstate.

Kwalificatie

Recent ben ik opnieuw voor 5 jaar ingeschreven in het kwaliteitsregister. En verwacht ik mijn officiële erkenning als leefstijlcoach. Ik ben blij dat ik mij – met ingang van 1 oktober 2020- de komende jaren volledig  kan en mag richten op een specialisatie in de Diëtetiek: “Coeliakie”. (nieuwe fase)

 

Specialisatie Coeliakie

Coeliakie is een erfelijke aandoening die optreedt na het eten van voedsel dat gluten bevat. Het therapeutisch effect van een strikt glutenvrij dieet bij coeliakie werd voor het eerst beschreven door de Nederlandse kinderarts prof. dr. W.K. Dicke.  In 1950 promoveerde hij op het glutenvrije dieet en tot op de dag van vandaag is dit dieet nog steeds de enige werkzame behandeling van coeliakie. In 1999 publiceerden de kindergastro-enterologen een door consensus bereikte richtlijn voor de diagnose en follow-up van kinderen met coeliakie.

Coeliakie komt frequent voor: uit onderzoeksdata blijkt dat ongeveer één procent van de algemene bevolking coeliakie heeft. In Nederland zijn dat er ruim 160.000, waarvan minstens 33.000 kinderen. Dit zien we echter niet terug in statistieken over het aantal gestelde diagnoses van coeliakie. Uit onderzoek in Nederland blijkt dat tegenover elk kind met de diagnose coeliakie, ten minste zeven niet gediagnosticeerde kinderen staan. Hoewel coeliakie dus veel voorkomt, prijkt zij in de top tien van de Reader’s Digest als één van de meest gemiste ziektes. Er is dus sprake van een omvangrijke onderdiagnostiek van coeliakie. Al deze mensen zijn dus ziek, maar worden niet behandeld. Als diëtist zie ik die dan helaas ook niet.

Dan kan anders, dat moet anders. We hebben komende jaren samen een uitdaging om hier in de regio Arnhem verandering in te bereiken. Lees de folder van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, meld je aan bij MedNet voor de geaccrediteerde scholing en diagnosticeer. We kùnnen blijven samenwerken!

 

 

Bedankt

Een kleine 20 jaar had ik mijn eigen praktijk in Arnhem. Als eerste en enige zelfstandig gevestigde diëtist in Arnhem-Zuid. Inmiddels telt mijn archief ruim 2500 namen van klanten/patiënten die grotendeels door jullie werden gediagnosticeerd en verwezen. Zo’n 10 % hiervan zijn patiënten met coeliakie. Graag wil ik jullie hartelijk danken voor het vertrouwen en de samenwerking in de afgelopen jaren.

Specialisatie coeliakie Uitsluitend voor coeliakie-patiënten blijf ik werken met mijn praktijknaam ALMADiS en jullie kunnen mij via de bekende telefoon en bedrijfsgegevens bereiken.

Voorstellen nieuwe collega

Mijn naam is Astrid Stinesen, 53 jaar en woonachtig in Duiven. Sinds mei 2019 werk ik met veel plezier bij ALMADiS diëtistenpraktijk. Daarvoor heb ik als stagiair ervaring opgedaan in het Radboud UMC afdeling kindergeneeskunde. Na het afstuderen heb ik enkele jaren bij een fabrikant van baby- en kindervoeding en bij verschillende diëtistenpraktijken in de regio Arnhem gewerkt. Ik voel me bevoorrecht dat ik in verschillende ‘keukens’ van het diëtisten vak heb kunnen ‘kijken’.

Ik vind alle aspecten van het vak interessant en behandel zowel kinderen als volwassenen. Ik heb ervaring met dieetbehandeling bij DM2, hart- en vaatziekten, COPD, darmklachten, te laag en te hoog gewicht. Ik vind het belangrijk om breder te kijken dan alleen voeding en betrek de hele leefstijl in mijn advies. Ik heb me gespecialiseerd in voeding voor kinderen omdat je met een goede voeding en leefstijl niet vroeg genoeg kan beginnen!

In 2016 ben ik gestart met mijn eigen praktijk EetjeFit. Onder deze naam zal ik vanaf 1 oktober 2020 vanuit Gezondheidscentrum Rijkerswoerd (Cabaret 3 Arnhem) werkzaam zijn. Mobiele telefoon: 06-46262424 en email: info@eetjefit.eu Beschikbaar van maandag tot en met donderdag.

Het is mijn passie om uw patiënten te begeleiden bij het vinden van een goed en passend eet- en leefpatroon.