Leesvoer en leesdieet

Leesvoer en leesdieet

Lezen is leuk! Maar volgens de krant niet voor iedereen. De titel: “het leesdieet van 2017 was een ratjetoe” pakte mijn aandacht. Ik ging het artikel lezen want mijn leeftijd en interesse spelen mee 😊. Mijn hersenen maken gelijk allerlei verbindingen waarvan ik het leuk vind mijn creatieve bedenksels hierover met jou te delen. Het wordt een praatje met een plaatje.  Ik ken vele soorten diëten en adviseer daar bijna dagelijks over maar wat is nu een leesdieet? De snel gepleegde Van Dale kent dit woord (nog) niet. Wel leesvoer; dat is oppervlakkige lectuur om de leeshonger te stillen.  En ja, leeshonger is sterke behoefte aan lectuur=leesstof. Is de naam leeshonger dan wel juist en zou het niet beter zijn te spreken van leestrek? Het leesdieet van 2017 was een ratjetoe. Ofwel een mengelsmoes van verschillende genres, te weten thrillers, sportboeken, kook- en dieetboeken. Er is een tendens en met name bij jongeren dat er steeds minder wordt gelezen De in het artikel geïnterviewde boekverkoper zei dat

“in een wereld met zoveel afleidingen het lezen van een boek een bewust keuze is. En hoeveel mensen maken die?”

Hij houdt zijn hart vast voor de jongeren die steeds minder lezen! Vooral in Nederlandse literatuur heeft men veel minder trek.

De parallel met onze voedselkeuze is frappant. Ook hier zou een bewustere keuze velen ten goede komen.

Misschien kunnen fabrikanten binnenkort gepureerde kleurrijke groenteletters maken die erop het bord leuk uitzien. Of nog moderner, we maken ze binnenkort zelf thuis met de eigen 3-D-printer 😊. Wie dan het eerst een woord kan maken van de letters op het bord mag ze ook lekker het eerst opeten.  Dat zou er zoals op de foto uit kunnen zien. Ja eten is leuk en lekker. Maar het kan altijd nog beter. Kom ga een plan maken en check af en toe je goede voornemens. Wie is er nog op koers met de goede voornemens voor 2018? Voldoende drinken? Veel plezier en succes gewenst allemaal.

#almadis #dieet #voeding #goede voornemens #lezen