“met spoed” naar de diëtist

“met spoed” naar de diëtist

Vorige week kreeg ik een telefoontje en vertelde de beller mij: “van de kinderarts moest ik met spoed” naar u bellen voor een afspraak. Ze was ook net thuis van het bezoek aan de kinderarts. Ik luisterde naar de beller en begreep dat zij belde voor een jong kindje van nog geen vier jaar. Het kindje had al jarenlang klachten zoals last van buikpijn. Ook bleek de lengtegroei en gewichtsontwikkeling achter te blijven. De diagnose was: Coeliakie en de enige en effectieve behandeling is het glutenvrije dieet. Ik vond binnen tweedagen een plekje in de agenda voor onze afspraak. De ouders hadden veel vragen, en ik veel informatie. Gelukkig is veel informatie in de brochures die ze meekregen en op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging te lezen. De eerste stappen naar herstel zijn gezet en vaak het volgende consult hoor ik dat pijnklachten afnemen en welbevinden toeneemt. Prachtig vak toch! Maar we hebben nog uitdagingen want hoe maak je bijvoorbeeld glutenvrije couscous en hoe betaal je alle dure producten als je financieel een heel beperkt inkomen hebt. Hier gaan we dan samen nog eens rustig voor zitten en mogelijkheden uitzoeken. Hmm, nou ja de basisverzekering biedt maximaal 3 uurtjes behandeltijd per jaar en het jaar is net begonnen.