Nieuwsbrief Corona

Nieuwsbrief Corona

Algemeen           

Door een combinatie van klachten en extreme vermoeidheid zijn patiënten vaak te ziek om te eten en er is hulp nodig bij het eten. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen. Vroege evaluatie van de voedingstoestand, het functioneren van het maagdarmkanaal, het risico op aspiratie en tijdig starten van dieetbehandeling blijkt belangrijk voor de prognose en herstel van de  patiënt.        


Ontslag uit ziekenhuis

Bij ontslag uit het ziekenhuis zijn de patiënten in verhouding tot andere patiënten meer spiermassa verloren. De diëtisten uit de tweede lijn zullen de patiënten zoveel mogelijk overdragen voor dieetbehandeling naar de eerste lijn, echter door overbelasting wordt de eerstelijns diëtisten gevraagd zelf uit te zoeken uit welk ziekenhuis iemand komt en zelf contact op te nemen voor de overdracht.


Casus uit de praktijk:

Verwijzing dieetbehandeling in de eerste lijn van een 75-jarige vitale man met goede voedingstoestand. Meneer is in twee weken tijd 5 kg afgevallen door verhoogd energiegebruik als gevolg van koorts en gebrek aan eetlust door het Corona virus. Naast klachten op longgebied, is er ook sprake van atypische klachten zoals misselijkheid, braken, diarree en hevige buikpijn. Ongeveer 20% van de COVID-19-patiënten hebben deze gastro-intestinale symptomen als gevolg van een directe virale infectie van het darmslijmvlies of als gevolg van de antivirale en anti-infectieuze medicatie.


Voedingsadvies Corona

Algemene adviezen op een rij

Vanaf de start van de klachten een energie- en eiwitverrijkte licht verteerbare “makkelijke” voeding, zoals pap, toetjes, ontbijtdrank, melk, karnemelk, jonge kaas, leverworst, ei, banaan of fruit uit blik, thuismaaltijden (zelf koken kost veel energie).

  • Bij twijfel over de voedingstoestand aanvullend 1 x daags energie- en eiwitverrijkte drinkvoeding verdeeld over 2 x ½ flesje. (evt. aangevuld of gemengd met normale drinkzuivel)
  • > 70 jaar start direct met 2 x daags ½ flesje drinkvoeding en 1 x daags een eiwitverrijkt product (bijvoorbeeld 125 gram volle kwark). Check: suppletie 20 μ gram vitamine D dagelijks!
  • Medicatie bij corona: Choloroquine en lopinavir/ritonavir kunnen worden toegepast bij patiënten met het coronavirus. Deze medicatie heeft bijwerkingen in de vorm van maag- darmklachten en psychische klachten.
  • Voor patiënten met diabetes en patiënten met nierfalen is specifieke dieetbehandeling vereist
  • Bij ontslag uit het ziekenhuis graag informeren of er een overdracht naar de eerstelijns diëtist is.

 

Persoonlijk advies

Vraag uw arts om een verwijzing, dan kunnen wij u een persoonlijke dieetbehandeling geven.